- صفحه اصلی
- اندیشکده تعلیم و تربیت
- برای آسیبهای فضای مجازی به مسجد پناه برید!

برای آسیبهای فضای مجازی به مسجد پناه برید!
بسم الله الرحمن الرحیم
برای آسیبهای فضای مجازی به مسجد پناه برید!
نگاهی نو به احیای شبکه اجتماعی مسجد به عنوان راهکاری برای رهایی از چالشهای فضای مجازی
در عصری که رسانهها نقش کمتری در زندگی مردم داشتند، این جغرافیا یا مکان زندگی شخص بوده که در تعیین دایره ارتباطات شخص و ایجاد و حفظ شبکه اجتماعی ارتباطات او نقش پررنگی ایفا میکرده است. هر فرد از همان هنگامه طفولیت بر پایه مکان زندگی، ارتباطاتی را در شبکه خانواده و فامیل، همسایهها، دوستان محلی یا مدرسهای و بعدها در میان همکاران و … پیدا میکرد. در این شبکه اجتماعی نهاد مسجد در محلات اسلامی، ارتباطات ایمانی را تنظیم و تسهیل و تقویت میکرد. تقویت شبکه ارتباطات واقعی و هویت محلهمحور افراد به خودی خود اثرات تربیتی بزرگی مثل تقویت حیا و حفظ آبرو به خاطر وجود ناظران طبیعی، دسترسی لایهای به انواع محتوا، احساس تعلق بالاتر به خانواده، قبیله و محله و… داشت.
با ظهور رسانهها مخصوصا رسانههای اجتماعی، نقش مکان و جغرافیا و به تبع آن نهادهای مکانپایهای همچون مسجد در شکلگیری و پایداری شبکه اجتماعی افراد روز به روز کمرنگتر شد و در عوض این رسانههای اجتماعی هستند که نقش پررنگتری در تنظیمگری و تسهیلگری ارتباطات انسانی ایفا میکنند. ارتباطاتی که در آن مکان، جنسیت، سن، تحصیلات و… نقش کمتری داشته و این اشتراک علاقه به موضوع و محتوا و یا قالب محتوایی است که عمدتا پیریزی روابط را در شبکههای اجتماعی به عهده دارد و هر رسانه اجتماعی بر اساس ساختارهایش نوعی از شبکه اجتماعی کاربران را ایجاد کرده و به آن هویت میدهد.
تفاوتهای ماهوی ارتباطات مجازی با ارتباطات سنتی به تدریج باعث تغییرات اجتماعی مخصوصا در جوامع مذهبی و سنتی شد. جایگاه نظارتی والدین و نقش تربیتی آنها مختل شد. شبکه اجتماعی دوستی کودکان و نوجوانان تغییر کرد. حریم خصوصی که قبلا توسط همان ویژگیهای مکانی و شخصیتی به طور طبیعی حفاظت میشد، حالا به شکلی درآمده بود که حتی خصوصیترین اطلاعات افراد در ویترین نظرات دیگران به صورت عمومی در دسترس قرار گرفت و خلاصه کودک و نوجوان دوران جدید چنان به یکباره در هجمه انواع طرز تفکرها، عقائد، سبکهای زندگی جدید و… قرار میگیرد که عملا تربیت این نسل به چالشی بسیار بزرگ محسوب میشود.
اگر هویت نوجوان به صورت مجازی رشد پیدا کند طبیعتا او برای تقویت همین هویت تلاش خواهد کرد. چرا که عموما برای هر فردی، تصویر ذهنی دیگران از خودش مهم است. او خود را در صفحه اینستاگرام، تیکتاک، فیس بوک و… تعریف خواهد کرد و این شرکتها هستند که شاخصهای داشتن یک هویت مطلوب را تعیین میکنند و این یعنی سپردن تربیت به جهان سرمایهداری!
حقیقت آن است که نمیتوان ارتباطات ریشهدار سنتی را کمرنگ کرد و انتظار داشت آثار تربیتی آن باقی بماند. بنابراین لازم است هویتهای حقیقی و ارتباطات حقیقی بازیابی و بازتولید شوند. مسجد در این میان به دلیل سابقه تاریخی و نقش ساختاری خود میتواند دوباره نقش تنظیمگری و تسهیلگری ارتباطات محلهمحور را برعهده گیرد، البته این بار ارتباطات مجازی را هم باید به خدمت گرفت. این یعنی بازگرداندن تدریجی امر تربیت به جایگاه خودش و پر رنگ کردن دوباره نقش جغرافیا در ارتباطات انسانی ضمن حفظ نسبی مزایای ارتباطات نوین به عنوان مکمل ارتباطات واقعی.
گاهی اوقات پاسخ چالشهای فضای مجازی را باید بیرون از آن جستوجو کرد…
- آخرین مطالب سایت
- دسته بندی
- آینده پژوهی
- اغتشاشات
- اندیشکده اجتماعی
- اندیشکده تعلیم و تربیت
- اندیشکده فضای مجازی
- اندیشکده مطالعات خدمت سربازی
- اندیشکده مطالعات راهبردی خدمت سربازی
- اندیشکده هنر و رسانه
- اندیشکده هویت و پیشرفت ایرانی اسلامی
- ایده تحولی
- بحران آب
- تجارب موفق پژوهشی
- تجربانه
- تحول در هنر و رسانه
- تخصصی فضای مجازی
- جهاد سازندگی
- دوره های آموزشی
- روایت قرن
- سلسه نشست های تنتا
- سیاست پژوهی راهبردی
- عصرانه کتاب
- گفتمان حکمرانی جهادی
- گفتمان محور نظام سلامت
- محصولات
- میز آموزش پرورش
- میز آموزش عالی
- میز پیامرسان بومی
- میز تربیت رسانه
- میز حقوقی و قضایی فضای مجازی
- میز خانواده
- میز رادیو و تلویزیون
- میز سلامت
- میز سلامت اداری
- میز سیاست گذاری گروه های جهادی
- میز شبکه ملی اطلاعات
- میز صیانت از کاربران
- میز فرهنگ و ورزش
- میز کتاب
- میز گردشگری
- میز مرجع سازی و قهرمان سازی
- میز مسجد
- میز موسیقی
- نشست های تخصصی
- نقد هنر و رسانه
- همایش ها
- همه نشست ها
- هویت و پیشرفت
- وضعیت شناسی
- وضعیت شناسی راهبردی
- ویروس کرونا
- یادداشت
- اخبار فوری
- بازدید سایت
- 0
- 1
- 12
- 1,974
- 17,934
- 4,361